2021-02-23 13:31:27• hírek • Bede Emőke

Aggasztóan magas a leányanyák száma Romániában

Fotó: Mentsétek meg a gyerekeket civilszervezet
Fotó: Mentsétek meg a gyerekeket civilszervezet

Egy friss UNICEF-tanulmány szerint az újdonsült édesanyák 10 százaléka, azaz 10-ből 1 a tizenévesek korosztályába tartozik – derült ki egy, a Mentsétek meg a Gyerekeket civil szervezet által szervezett konferencián.

Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár az eseményen elmondta, az ennyire fiatal korban történő terhesség több negatív következménnyel is járhat. A felmérések és saját szakmai tapasztalatai alapján e korcsoportban magasabb a koraszülések és a terhesség során jelentkező komplikációk száma, illetve a túl fiatalon anyává váló lányok hajlamosabbak az iskola- és gyermekelhagyásra is. Ez már csak azért is aggasztó, mert Románia a 15 éven aluli leányanyák számát tekintve az első helyen áll az unió tagállamai közül, a 15-19 éves korú anyák száma pedig a csöppet sem dicső második helyre repítette az országot.


Az UNICEF tanulmánya rávilágított arra, hogy hat olyan lányból, aki 15-ik életévének betöltése előtt hozta világra első gyermekét, egy már azt követően megszüli a másodikat, hogy betöltené a 18-ik születésnapját. Történik mindez annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben számos helyi intézményt  és szolgáltatást hoztak létre azért, hogy felvilágosítás révén csökkentsék a tizenévesek körében jegyzett terhességek számát – hangsúlyozzák a dokumentum szerzői, kik emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a jelenség ciklikusan ismétlődik az érintett családokban, már-már hagyatékként öröklődik egyik nemzetségről a másikra.


Mint kiderült, 2019-ben 16.639 tizenéves vált édesanyává, mely 9 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábban jegyzett adatokhoz képest. A kifejezetten a 15 éven alulakat tartalmazó kategóiában is országszerte csökkenés mutatható ki, kivéve az észak-nyugati és az észak-keleti régiókat, ahol 11 százalékkal megugrott az újdonsült leányanyák száma. Ugyancsak beszédes adat az is, hogy az elemzett időszakban a 15 és 19 év közötti lányokon összesen 4.290 alkalommal végeztek el kérésre terhességmegszakítást.


Az UNICEF által idézett szakemberek szerint a tinédzserkori terhességet olyan oktatási és családtervezési programokkal lehetne megelőzni, melyeket az érintett fiatalok szociokulturális környezetéhez igazítanak. Mint hangsúlyozzák, a hátrányos helyzetű kamaszok és az iskolaelhagyók kapcsán edukatív jellegű intézkedéseket nem foganatosítottak, ezért ezekben e közegekben magasabb a nemkívánt terhesség kockázata. Mindezeket szem előtt tartva, a jelentés szerzői többek között azt javasolják, hogy a felelősségteljes hozzáállásra nevelő szexuális felvilágosítás kerüljön be az iskolai tananyagba, szervezzék újra számukra a családtervezéssel kapcsolatos szolgáltatásokat, illetve biztosítsák nekik ingyenesen a fogamzásgátlókat, különös tekintettel a kiszolgáltatott helyzetben élőkre.


E téma kapcsán a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szóvivőjét, Constantin Demian korábban a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, 2019-ben több mint 100 kiskorú édesanya adott életet gyermekének a szatmári kórházban. Az idő előtt anyává váló lányok túlnyomó része 16-17 éves volt a szülés pillanatában, viszont sajnos akadnak olyanok is, akik még csak alig léptek be a kamaszkorba. "Nagyrészük hátrányos helyzetű környezetből érkezik, legyen szó bizonytalan anyagi helyzetű családokból vagy roma közösségekből származó lányokról. Ilyenkor értesítenünk kell a gyermekvédelmi hatóságot, kivéve abban a helyzetben, ha a lány és az újszülött apja már házastársi kapcsolatban élnek, és biztosítani tudják a gyermek számára a minimálisan elvárható életkörülményeket" - tette hozzá akkor a szóvivő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: